Smaczki i nie-smaczki z portugalskiej kuchni

   Jadąc na wakacje do innego kraju chętnie przyglądamy się miejscowym potrawom. Portugalskie jedzenie, choć nie należy do moich ulubionych, ma swoje plusy. Co prawda, nie próbowałam kultowych potraw, jak sardynki, oraz ze względu na mieszkanie na kempingach jedliśmy przeważnie biwakowe jedzenie, opowiem Wam trochę kulinarnych ciekawostek z kuchni portugalskiej.

Francesinha z Porto

Jednym z ciekawszych dań wymyślonych w Porto jest Francesinha. Zaliczona została to Top 10 kanapek na świecie. Powstała ok. 50 lat. Pracownik jednej z restauracji Porto zainspirowany kuchnią francuską stworzył danie, które miało odpowiadać portugalskim podniebieniom. Francesinha to kanapka, w której miedzy dwoma kromkami chleba tostowego można znaleźć prawie wszystkie rodzaje mięsa: szynkę, kotlet wieprzowy, różne kiełbaski, parówki, chorizo i inne, jakie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. W rozszerzonej wersji dodane jest jeszcze jajko sadzone. Wszystko jest obłożone żółtym serem i zapiekane. Na koniec dodaje się gorący, pikantny sos zrobiony z musztardy, piwa, pomidorów i cebuli. Francesinhe należy jeść koniecznie z frytkami i najlepiej popijając piwem. My jedliśmy ją dwa razy: pierwszy w restauracji Regaleira (podobno w tym właśnie powstała pierwsza wersja tej kanapki), gdzie podano nam ją z ziemniakami pokrojonymi jak czipsy, a drugi raz w jakimś barze na plaży w miejscowości Madalena. Obie były dziwne, ale nawet smaczne. Na pewno są bardzo sycące, wiec polecam, ale tylko dla bardzo głodnych osób.

7 francesinha 8 frytki

 

Lizbońskie Carasois

Na sama myśl o jedzeniu ślimaków robi mi sie słabo. Mój mąż postanowił spróbować tego lokalnego przysmaku Lizbońskiego (chociaż carasois – ślimaki lądowe je sie też w południowej części Portugalii). Podpatrzyliśmy, jak ludzie obok jedzą je jako przekąskę do rożnego typu napitków – wina czy piwa i właśnie tak je zamówiliśmy. Ślimaczki (bardzo małe) są gotowane w dużym garnku w sosie z białego wina z czosnkiem i różnymi przyprawami. Gdy na naszym stole pojawił sie cały talerz pełen małych muszelek, starsze małżeństwo ze stolika obok zlitowało się nad nami i postanowiło nas nauczyć, jak to się je. Okazało się, że pan jest wielkim fanem ślimaków, a jego żona tylko kręciła nosem, że też ich nie lubi. Mój mąż stwierdził, ze smakują jak kurczak, ale bez piwa nie da się ich przełknąć. Portugalczycy jedzą ok. 4000 ton ślimaków rocznie, zatem jak będziecie kiedyś w Lizbonie, warto spróbować! Kosztują tylko 2 euro.

5 lizbona

 

Babeczki

Portugalii, podobnie jak Italii, nie umiem sobie wyobrazić bez kilku przerw na kawę dziennie, a że Portugalczycy uwielbiają słodycze każdą kawę powinno się pić w towarzystwie jakiejś słodkości. Fantazje na temat babeczek, ciasteczek i innych wypieków mogą zaskoczyć każdego. W niektórych miejscach można znaleźć regionalne specjały, np. Queijadas de Évora – serniczki z Evory, Pastel de Belem, czy tez Ovos Moles z Aveiro. Te dwa ostatnie są przysmakami związanymi z tradycyjnymi zakonnymi przepisami. Produkowane kiedyś w klasztor, po likwidacji zakonów w Portugalii w 1834 roku, wciąż zostały w kuchni portugalskiej.

1 babeczk

 

Pastel de nata – tradycja z Belem

Belem  to obecnie jedna z dzielnic Lizbony, w której znajdują się najciekawsze zabytki stolicy. Tuż obok Klasztoru Hieronimitów rzuca się w oczy kolejka ludzi do niepozornego sklepu. Właśnie tam produkuje sie Pasteis de Belem – inaczej zwane Pastel de nata (budyniowe ciastka). Te słodkości pieczone są zgodne z tradycyjnym przepisem, niegdyś trzymanym w sekrecie przez klasztornego mistrza cukiernictwa, który ręcznie wykonywał ciastka w specjalnym, sekretnym pomieszczeniu. Dziś nie ma już tych sekretów i bardzo dobrze!

9 pastel de nata

 

Ovos Moles z Aveiro

Słodycze typowe dla miasteczka Aveiro, znajdującego sie miedzy Porto, a Lizboną. „Miękkie jajka” to masa koloru żółtego, zrobiona z żółtka jajka (2/3) oraz cukru (1/3). Występuje w różnych kształtach oraz kombinacjach. Najczęściej jest to biały opłatek w formie jajka lub rybki w środku z jajecznym nadzieniem. Może być polany czekoladą lub z innymi dodatkami. Czy jest to smaczne? Tu są zdania podzielone, ale raczej nie. Czasem masa nie jest aż tak jajeczna i wtedy jest nawet zjadliwe Lecz, gdy smak surowego jajka dominuje, jest to co najmniej obrzydliwe. Mimo to, Ovos Moles są wciąż uwielbiane przez mieszkańców Aveiro.

 2 aveiro

 

Kanapeczki

W ciągu dnia jest na tyle gorąco, ze najchętniej sięga sie po szybkie przekąski. Przeważnie są to tosty – wszystkie wariacje na temat chleba tostowego, sera, szynki i warzyw są dozwolone oraz kanapki – w tym zakresie Portugalczycy pokazali pomysłowość, która wykracza poza moją wyobraźnię. Oprócz tradycyjnych kanapek z serem, szynką, warzywami można zjeść takie z  przeróżnymi rodzajami kotletów. Inną zadziwiająca, ale za to bardzo smaczną opcją jest kanapka z omletem. A jedna z dziwniejszych, którą widziałam jest kanapka w słodkiej kokosowej drożdżowce z szynką.

 4 kanapki

 

Bacalhau à Brás

Bacalhau, czyli dorsz przyrządzany na milion sposobów to specjalność Portugalii. Jednym z najpopularniejszych jest Bacalhau com natas – czyli dorsz zapiekany z ziemniakami w śmietanie. Mój ulubiony to Bacalhau à Brás (lub à Bráz). Dorsz wymieszany z jajecznicą, cebulą i cieniutkimi frytkami – naprawdę polecam! Na ten sposób podawania dorsza prawdopodobnie wpadł człowiek o nazwisku Bras mieszkający w jednej z dzielnic Lizbony,  Bairro Alto – dzięki!

6 bakaljau

 

I na koniec  jeden z napitków… Ginjinha

Czyli po prostu „wiśniówka”. Jedna z najbardziej popularnych to ta z Obidos – małego średniowiecznego miasteczka na północ od Lizbony. Podawana jest w czekoladowych kubeczkach i kosztuje tylko 1 euro. Smakuje jak taka czekoladka z likierem wiśniowym w środku. W Obidos także można napić się kawy z czekoladowo-waflowego kubka. Inną znaną Ginjinhe znajdziemy w starych lizbońskich barach, gdzie za 1,5 euro można napić się niezwykle mocnego trunku, który sprawia, że naprawdę można straci głowę.

3 ginginha

 

Kulinarnie,Portugalia
One comment on “Smaczki i nie-smaczki z portugalskiej kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>